Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mitä on koirahieronta?

 

Koirat tarvitsevat lihashuoltoa siinä missä ihmisetkin. Harrastus- ja kisakoirilla tämä seikka korostuu erityisesti, mutta hieronnasta hyötyvät kaikki koirat. Hyvin hoidettu lihaksisto toimii paremmin ja ehkäisee näin ollen myös loukkaantumisia. Hieronnalla lisätään verenkiertoa, aineenvaihduntaa sekä imunestekiertoa. Hieronnan yhteydessä elimistöstä alkaa poistua kuono-aineita ja elimistö palautuu rasituksesta nopeammin. Lihasten elastisuus ja kimmoisuus paranee ja turvotus vähenee. Hieronnalla voidaan myös vähentää tai estää kiinnikkeiden syntyminen arpien ympäristöön. 

 

Jos lihas on jatkuvasti jännittyneessä tilassa, sen verenkierto ja aineenvaihdunta heikkenee. Tästä johtuen lihaksen elastisuus vähenee ja koira saattaa kompensoida liikettä jollain muulla lihaksella tai lihasryhmällä. Tämä kasvattaa lihasvaurioiden eli venähdysten ja revähdysten riskiä. Lihakseen alkaa kertyä kuona-aineita ja se saattaa kärsiä hapenpuutteesta huonontuneen verenkierron seurauksena. Tämä aiheuttaa kipua niin koirille kuin ihmisillekin. Koira saattaa ilmentää kipua monella tapaa. Aktiivisuuden lasku, muuttunut liikkumistapa ja ruokahaluttomuus voivat kieliä kivusta. Joissain tapauksissa oireina voivat olla myös aggressiivisuus, itsensä nuoleminen tai kirputtaminen.

 

Erilaiset rakenneongelmat, sairaudet ja tapaturmat aiheuttavat usein ongelmia koiran kehossa. Näiden ongelmien aiheuttamiin lihas- ja kalvokireyksiin tuodaan helpotusta hieronnalla. Hierontaa tulisi käyttää myös ennaltaehkäisevänä hoitona. Hierontaa voidaan käyttää kilpailuihin valmistavana tai niistä palauttavana hoitona.  Myös kotikoirat tarvitsevat hierontaa. Näille koirille ongelmia voivat aiheuttaa yksipuolinen tai vähäinen liikunta, vääränlaiset ulkoiluvarusteet tai vaikka kotona olevat liukkaat lattiat. Leikkauksista kuntoutuvien potilaiden hoito toteutetaan tiiviissä yhteistyössä muiden ammattilaisten (eläinlääkäri, fysioterapeutti jne.) kanssa.

 

Hieronnan esteenä ovat:

- Elimistön tulehdustilat

- Kuume

- Syövät ja kasvaimet

- Sydänsairaudet

- Infektiot ja iho-ongelmat

- Traumojen akuuttivaiheet

- Tiineyden viimeinen kolmannes